Friday, 30 December 2011

jawabJANGANtakJAWAB !


ASSALAMMUALAIKOM :)

1st sekali aku nak tnye korang sht x ?? mesty sihat ? APAA ! ada yang xshat ???cepatcepatcepat g hospital yang berhampiran :) klnik pon okey gsk janji dpt rawat kan :)
CUACA sekarang bukan kita tentu kankan ?? kadangkadang hujan kadangkadang panas .
hurm . stop it !

apa eak nak cete kali nie ? hurmm . okey , aku nak bagitahu korang smthing nie :D nak thu x ?? hahahhaa . okey ! aku nak gtao niee , cepat laaaa baca ! macam nie , msty korang da thu kan . sekarang dah hujung bulan 12 kankan . hurm . aku xbape nak hapy sebab aku punye umur da meningkat so , mesty korang nk paham kan ? kalau umur da meningkat msty ada soalan yang xbeberapa hapy :)) cnthnyeee
  1. bila nak bertunang :)) kan da ada pasangan 2 .
  2. bila nak kejeee , nk bgi mak duit .
  3. bile nak kawinn .
  4. macammacam laaaa .

okey ! aku nak ajar smthg kt korang kalau laaa ada y tnye korang jawab macam nie ye :))

  1. makcik/pakcik bagi duit saya tunang ::
  2. mak saya suruh belajar selagi ada minat dan biar byk pengalaman then nty keje dapat duit byk :)) kalau tempat makcik/pakcik punya office ada kosong jgn lupe bg saya tapi gaji bila tinggi . *mesty dia pikir 100x nk bg keje kt kita*
  3. saya xnak kawinn sebab mak xbagi tapi kalau nikah saya nak dan mak restui . oleh itu , makcik/pakcik bg duit untuk majlis pernikahan saya dan majlis persandingan sye :))
  4. kalau byk sgt tanye korang cakap macam nie ' maaf makcik/pakcik , saya mintak diri nak solat sekejap ' kalau tnye solat pe ? solat sunat nak doa byk2 supaya jodoh dipercepatkan ' mesty die xkan jawab lagiii .
sampai sini jelaaa aku merapu eak . nak smbung stdy . hihihihihihi :))
salam sayang untuk korang semua <3

Wednesday, 28 December 2011

CERITAuntukKANAK2 :)

Pemotong Kayu Yang Jujur

Tersebutlah kisah nun jauh di pedalaman, tinggalnya seorang pemotong kayu yang tua dan miskin. Adapun kemampuannya hanyalah mencari rezeki dengan menebang pokok yang sederhana besarnya untuk dijual sebagai kayu api. Hanya isterinyalah peneman hidup saban hari tanpa dikurniakan anak.

Dijadikan cerita, takdirnya pada suatu pagi.......

Pergilah si tua tersebut jauh ke hutan untuk menebang pokok untuk dibuat kayu api. Tidak seperti kebiasaannya, kali ini si isteri tidak dapat menemani si suami kerana sakit.

Maka ke hutanlah si tua seorangan awal pagi sebelum terbit mentari untuk mencari kayu api. Seharianlah si tua menebang pokok dengan kapak besinya yang telah uzur seuzur usianya.... Sehinggalah kepenatan tidak jua dia berhenti.....

Tiba-tiba... genggamannya semakin lemah lalu terlepas kapak kesayangan dari tangannya lalu tercebur kedalam sungai yg dalam. Menangis sayulah si tua kerana kehilangan kapak yang menjadi punca rezeki... hendak terjun mencari takut disambar arus... meratap lah ia mengenangkan nasib...

Maka...bersimpatilah pari-pari dilangit melihat kegundahan si tua tersebut.... lalu turunlah ia bertanya... "wahai orang tua... kenapa bersedih hati"...

Dengan nada perasaan takut dan terkejut diperamati benar-benar, maka tahulah dia si pari-pari telah turun kebumi menyapakan....lalu diceritakan apa yang berlaku...

"Baiklah..akan kubantu mencari kapak engkau yang tenggelam"... lalu dengan serta merta terjunlah si pari-pari ke dalam sungai.... selang beberapa minit timbul lah kembali si paripari sambil mebawa kapak emas lalu dihulur kepada situa.... Dengan sedih jawab situa "..bukan..ini bukan kepunyaan hamba...tidak mampu hamba memiliki kapak emas ini"....

Lalu terjunlah sekali lagi si pari-pari ke dalam sungai dan timbul kembali bersama kapak perak. Tidak jua mengaku si tua kerana itu bukan kapak miliknya. Sekali lagi si pari-pari terjun lalu membawa pula kapak gangsa. Tidak juga si tua itu menerimanya sehinggalah si pari-pari membawakannya kapak besi yang uzur.

Maka apabila terpandang akan kapak itu...giranglah hatinya kerana itulah kapak miliknya. Lalu si pari-pari menyerahkan kapak tersebut kepada si tua. Sebagai balasan kejujuranya kapak emas, perak dan gangsa turut dihadiahkan.

Pulanglah si tua dengan hati yang gembira. Sesampainya ke rumah lalu diceritakan kepada isterinya apa yang berlaku. Si isteri turut bergembira dengan kejujuran suaminya.

Keesokan harinya isteri si tua itupun sihat...

Monday, 19 December 2011

peningDENGANperubahan :D

ASSALAMMUALAIKOM ? 

hurm . mesti korang tertanyatanya kan ? dengan tajuk aku hari nie . yes ! perubahan ? hurm . perubahan yang ketara dalam hidup aku . 
antara perubahan dalam hidup aku dan DIA .
  1. AKU xseceria macam dulu . 
  2. kehidupan AKU xsemewah macam dulu .
  3. terlalu pikirkan masalah DAN .
  4. AKU xsekuat macam dulu . 
  5. AKU xberani macam dulu dan AKU terlalu lemahhh :(
  6. DIA xmudah senyum .
  7. DIA terlalu panas baran .
  8. DIA selalu tinggalkan aku .
  9. DIA selalu tinggikan suara .
  10. DIA selalu tarik muka :(
      *aku harap apa yang berlaku atas perubahan antara AKU dengan DIA adalah cabaran untuk kami kekal * 

*AWAK , nak tahu smthing x ? saya xsuka awak sekarang :( but i still luv u more and more *

k taTA :D

Thursday, 8 December 2011

bengangMACAMcute !

assalammualaikom semua :D 


Aku nak cerita nie . da bape kali aku nk post tapi xdptxdpt . aku pon xthu la pe punya masalahhh ! tapi akhirnya dpt gak aku post . da lah berasa blog aku nie . aku pun xthu la knpe jadi terlalu mls dan bz semacam jek . hahaha . cantikkan ayat aku . 
k la daAAA :D